Jako první je letos pořádali v Píšti. 5. července tady zorganizovali první pouťové a zároveň i pivní slavnosti. „Napadlo to místní mladé hasiče. Odhaduji, že přijelo kolem čtyř set lidí a musím říct, že všichni odjížděli nadšení a spokojení,“ pochvaloval si místostarosta Píště Milan Adamec.

Čepovalo se tady převážně pivo z nedalekého humpoleckého pivovaru. „Návštěvníci měli možnost ochutnat několik druhů piva z Rodinného pivovaru Bernard a třeboňského Bohemia Regent,“ přiblížil píšťské pivní slavnosti místostarosta.
Nechyběl ani doprovodný program. „Měli jsme různé soutěže pro děti, naši hasiči se předvedli při zásahu, přijely veterány, traktory a motorky. Nechyběl ani hudební doprovod, zahrála Vysočinka, country kapela Ty a My a večer pak skupina R.U.M.,“ zavzpomínal Adamec.

To na dalších dvou místech pivní slavnosti teprve budou. V Počátkách v sobotu 21. července a v Kamenici nad Lipou od 7. do 8. září. Na obou místech se mohou příchozí kromě dobrého piva těšit i na bohatý doprovodný program a hudební doprovod.

Počátečtí slavnostmi chtějí navázat na slavný film. „Chtěli jsme rozšířit letní nabídku námi pořádaných akcí a vyzdvihnout fakt, že se v Počátkách natáčely slavné Postřižiny,“ prozradil Vítězslav Větrovec, vedoucí Kulturních zařízení města Počátky.

Ilustrační foto
Šest odvážlivců z Hodiny H vyrazilo do Portugalska

„Na základě návštěvnosti při loňském otevření Pivovaru Kamenice jsme se rozhodli pořádat festival Pivní Kamenice. Slavnosti k pivovaru zkrátka patří. Oslovili jsme další menší pivovary, takže návštěvníkům nabídneme deset pivovarů a šedesát druhů piv,“ vyzvihl David Dvořák, marketingový manažer Pivní Kamenice.

Také počátecké pivní slavnosti dávají šanci menším pivovarům. „Pivaři se můžou těšit na Pivovar Kamenice, Pivovar Popelín, mikropivovar Loupežník či na rakouský Xandlbräu. Může se zdát, že je pivovarů málo, ale chtěli jsme, aby byly spokojené jak pivovary, tak i naši návštěvníci,“ pověděl Větrovec a dodal, že díky této nabídce mohou návštěvníci ochutnat produkt z každého pivovaru.

V Kamenici budou piva hodnotit. „Každý pivovar má možnost si přivézt jakékoliv druhy piva, s tím že základ bude u všech stejný, a to desítka, dvanáctka a pivní speciály,“ pověděl Dvořák. „Návštěvníci budou hlasovat pro nejchutnější piva v kategoriích světlé výčepní pivo, světlý ležák a pivní speciál. Pro vítěze máme připravené plakety a nějaké ceny jsou nachystané i pro hlasující,“ dodal.

Soutěž je připravená také v Počátkách. Tady ovšem ne pivařská. „Proběhne soutěž v pojídání knedlíků,“ zmínil Větrovec. Tamní pivní slavnosti budou gratis. „Akce je v rámci projektu Česko-rakouský kulturní rok v Počátkách spolufinancována z Evropského fondu pro regionální rozvoj. Právě proto budou moci návštěvníci ochutnat i piva rakouská a poslechnout si i rakouské interprety,“ prozradil Větrovec.

Všichni tři organizátoři se shodují na tom, že se tyto svátky piva budou opakovat. „Je to založení tradiční akce. Předpokládáme, že bude vždy první víkend v září,“ potvrdil Dvořák z kamenického pivovaru. „Slavnosti mají samozřejmě potenciál k tomu, aby se každoročně opakovaly. Uvidíme však podle zájmu návštěvníků a jejich ohlasů,“ nastínil další vývoj počáteckých slaností Větrovec.

Požár truhlárny v Humpolci.
OBRAZEM: Hasiči v truhlárně zasahovali hned dvakrát během pár hodin