Návštěvníky na vrcholu kopce čekal nejen pestrý celodenní kulturní program, ale i dobré občerstvení.

Počasí pořadatelům ze společnosti Castrum přálo a jak potvrdil kastelán hradu Pavel Koubek, akci za dva dny navštívilo asi 2300 lidí.

Přijíždíme na Orlík v sobotu odpoledne a podle značek aut na parkovišti pod kopcem sem nepřijeli jen návštěvníci z Vysočiny, i když ti převažují. „Jsme na slavnostech poprvé a jsme příjemně překvapeni. Líbily se nám soutěže pro děti nebo divadélko, ale dobré bylo i kafíčko," říkají manželé Radilovi ze Želiva.
Romana Bindzarová z Humpolce si kromě soutěží pro děti pochvaluje také šermířská vystoupení. „Líbila se nám třeba i keramika a byly tu pěkné věci pro děti, koupili jsme krasohled," dodává.

Komorní i hluční

Děti si u řemeslníků a prodejců mohou vyzkoušet a osahat různé historické předměty. Málokdo by si tipnul, že usměvavý muž v košili a klobouku, který předvádí pletení z pedigu, je „v civilu" vědcem v Ústavu jaderného výzkumu.

Děti baví putovat po stanovištích, ke kterým patří i alchymistův úkryt v tmavé prostoře pod povrchem. V podobně atraktivních kulisách hraje hudební skupina Camerata a tito provozovatelé komorní gotické hudby se posluchačům omlouvají, že ve vlhku musí častěji ladit nástroje.

O něco hlučnější a lidovější zábava panuje na hlavním prostranství, kde svůj veršovaný výstup předvádí Skupina historického a scénického šermu Rytíři Fortuny. Její členové do svého představení pohotově začleňují i některé diváky nebo štěkajícího psa.

Rozruch působí i otrhaný žebrák, který se občas s hlasitým naříkáním vrhne pod nohy návštěvníkům. Kůrku chleba přitom odmítá.

Na prostranství potkáváme i Petra Filipa z Humpolce, člena „hradní posádky", což je asi 40 dobrovolníků, kteří se dlouhodobě starají o údržbu hradu. Je z něj cítit zájem o osud objektu, líčí varianty případné opravy hlavní věže a ukazuje, co se na hradě opravilo.

„Letos bylo v plánu dostavění obvodové zdi u druhé hradní brány do výšky 90 centimetrů," potvrzuje pak jeho slova kastelán Pavel Koubek s tím, že zeď umožní návštěvníkům bezpečný přístup.