Divadelní soubory, které působí na Pelhřimovsku, si totiž připravily hry, které by publikum měly pobavit spoustou vtipných scének.

Například ochotníci z Divadla Půda Jiřice zahrají už dnes večer v sále tamního obecního úřadu komedii Antonína Procházky z roku 2010 s názvem Ve státním zájmu. Komedie je o lásce a politicích, kteří svoji bezcharakternost vysvětlují státními zájmy.

Opakovat představení budou ochotníci z Půdy ještě o víkendu osmnáctého a devatenáctého ledna a v sobotu prvního února.

Příchozí budou moci spatřit herecké umění nejen režiséra souboru Libora Vincence, ale také například Pavla Čermáka, Romana Ludvíka nebo Michala Dlouhého.

Pilně zkoušejí dvakrát týdně

Ochotníci z Rynárce si pro své publikum připravili rovněž komedii, a to Sluhu dvou pánů od italského dramatika Carla Goldoniho.

„Premiéra hry bude jednatřicátého ledna, potom budeme hrát v únoru a v březnu," řekl režisér rynáreckého souboru Miroslav Kumžák a dodal, že kulturní zážitek v podání Rynáreckých si budou diváci moci vychutnat celkem osmnáctkrát.
Hlavní postavou hry je Truffaldino, který se rozhodne sloužit dvěma pánům najednou. Ti o tom ale nemají ani nejmenší tušení.

„Hra je plná vtipu a kopanců," lákají na svých webových stránkách rynárečtí ochotníci.  Ti zatím zkoušejí dvakrát týdně.
„Před začátkem premiéry to ale bude intenzivnější," uvedl Kumžák a dodal, že na jednu sezonu vždy připravují jednu hru. Dvakrát týdně zkouší i ochotnický spolek Rieger Pelhřimov.  Jeho členové si pro diváky připravili muzikál Divotvorný hrnec, jehož premiéra se uskuteční desátého března.

„Zkoušíme od září. Na přelomu ledna a února začneme trénovat i s kapelou," uvedla režisérka pelhřimovských ochotníků Marie Steinhauserová s tím, že se jedná o kapelu pod vedením dirigenta Jaroslava Duška, ve které hrají žáci a učitelé ze Základní umělecké školy Pelhřimov. Kromě toho ochotníci spolupracují také s Tanečním klubem Pelhřimov.
Jako tradičně se ochotníci z Riegru představí celkem desetkrát. „Hrajeme v březnu, akorát když na březen vyjdou Velikonoce, tak vystoupení musíme přesunout na duben," informovala Steinhauserová.

Pelhřimovský soubor čítá přibližně sedm desítek lidí, ale ne všichni z nich jsou aktivní. „Na hře se vždy podílí tak do čtyřiceti lidí. Někteří členové souboru jsou už neaktivní, nehrají. Je jich tak dvacet až pětadvacet," upřesnila Steinhauserová.

Chtějí diváky hlavně pobavit

Divotvorný hrnec je původně americký muzikál, který v padesátých letech upravili klasikové českého humoru Jan Werich a Jiří Voskovec. Pelhřimovští si prý tento muzikál zvolili proto, že už si dlouho na jevišti nezazpívali a diváky chtějí především pobavit a rozesmát. A Divotvorný hrnec by podle nich oba tyto body měl splnit.

Režisér Ochotnického divadelního souboru J. K. Tyl Počátky Pavel Kubů vybral na letošní rok Dívčí válku. „Hra je plná vtipu a srandiček," řekla Ludmila Marková z Kulturních zařízení města Počátky.

Přesný datum premiéry zatím není jasný, ale měla by se uskutečnit do června. Hrát ji přitom budou přibližně pětkrát.
„Pokud není náročné přepravit kulisy nebo pokud na představení nehraje živá hudba, vyjíždíme ještě do okolních měst," řekla Marková. Jezdí například do Pelhřimova nebo do Včelnice.

Zkoušky jsou zatím pozvolné, ale s blížícím se časem premiéry zkouší počáteční ochotníci častěji, třeba i čtyřikrát týdně.
Soubor J. K. Tyl sdružuje přibližně šedesát členů. „Aby zbytek souboru nezahálel, připravuje s naší druhou režisérkou, Alenou Jandovou, písničkové pásmo. To bude možné vidět nejspíš v červnu," dodala Marková.

Letos se v Počátkách předvedou i malí herci. „Ochotnický soubor při základní škole v Počátkách pod vedením Ilony Fojtové a Aleny Jandové zahraje dětskou pohádku, ale jaká to bude, to je zatím překvapení," informovala Marková.
Kromě toho v Počátkách působí ještě divadelní spolek AJeTo, který například letos v březnu bude z důvodu velkého zájmu opakovat hru Sluha dvou pánů z loňského roku.

Ani Divadelní soubor Jindřicha Honzla z Humpolce nezahálí. V lednu zahraje groteskní aktovku Ministr a jeho dítě od českého dramatika Emila Artura Longena. Představení se odehraje na divadelní scéně tamního kina. Poprvé to bude v pondělí dvacátého ledna, následovat budou ještě další tři opakování, a to čtyřiadvacátého, sedmadvacátého a jedenatřicátého ledna.

Roli ministra ztvární Zdeněk Augusta, jeho paní si zahraje Jana Trnková. Po přestávce budou následovat ještě tři soudničky Františka Němce, a to Kos je vůl, Sežrala nebožtíka a Vzala kafemlejnek. Večery bude provázet pěvecké duo Ha-Dr.

Zuzana Rodová