V sobotu 20. května od šesti hodin večer se soutěž trampů uskuteční již po sedmačtyřicáté. Jako host na pódiu vystoupí český trampský a folkový písničkář Vojta Kiďák Tomáško (na snímku).

O Náměšťskou placku bude letos soutěžit sedm kapel, jejich počet se však ještě může změnit.

„Zatím je sice přihlášeno sedm skupin, ale jelikož byla do 30. dubna uzávěrka, tak se může stát, že ještě nějaká přihláška přijde poštou a kapelu do soutěže zařadíme,“ vysvětlila Lucie Koutková z info centra v Náměšti nad Oslavou.

Minulý rok v soutěži bojovalo celkem jedenáct hudebních skupin a na prvním místě se umístila akustická trampfolková kapela Choroši ze středních Čech.

Zámek v Jaroměřicích nad Rokytnou.
Pověst o vzniku Jaroměřic dala základ výstavě o lese a lovu

„Jako host vystoupí Vojta Kiďák Tomáško, který letos oslaví své životní jubileum, sedmdesát let. Tomáško s trampskou muzikou úzce souvisí, takže je to pro nás taková hvězda letošního ročníku. V minulých letech jsme měli hosty méně známé a nyní jsme se rozhodli pozvat někoho známějšího,“ řekla Lucie Koutková.

I když by se mohlo zdát, že akce láká jenom starší návštěvníky, není tomu tak. Na tradiční soutěž v Náměšti nad Oslavou často míří i mladší zájemci o trampskou hudbu.

„Chodí hodně starších lidí, ovšem řada účinkujících jsou mladí, kteří tak na své vystoupení táhnou i mladé návštěvníky. Já bych řekla, že jsou dvě třetiny návštěvníků starších a třetina mladších,“ dodala Koutková.

TOMÁŠ KUCEJ