Filmový festival Kraťasy má za sebou druhý ročník. Letos byl program přehlídky, která je zaměřena na krátkometrážní tvorbu, rozšířen z jednoho projekčního dne na třídenní filmový maraton.

Oproti pilotnímu ročníku v roce 2016 se stal celý festival mezinárodním díky registraci na portále FilmFreeWay. Tím dali organizátoři možnost nejen tuzemským, ale i zahraničním tvůrcům.

Hlavní cena byla udělena za snímek, který je zasazen do kruté zimy, kdy zajíc je vystaven mrazu, čelí hladu a nebezpečí ze strany lovců i jiných zvířat. Jednoho dne zjistí, jak pohodlný a bezpečný život mají králíci v králíkárně.

Porota se ale rozhodla čestná uznání filmům Domovoj, Lesapán, Benny a Terra 2084. Návštěvníkům, kteří udělovali druhou cenu, se nejvíce líbil animovaný film Temptation o nenasytném medvědovi, který byl zaslán z francouzské produkce. „Vybrat nejlepší snímek bylo chvílemi dramatické, ale zvládli jsme to. Krátkometrážní filmy mají budoucnost, je to o tématu a ne o tom, jakou má film stopáž,“ ohlédl se za přehlídkou patron Kraťasů 2017, herec a dabér Daniel Rous, který byl i jedním z pěti portoců. Jednotlivé filmy hodnotilo i město Pelhřimov. Čestné uznání pak získal film Martina Kostelníka s názvem Dobrá světla Karla Čabrádka.

Trenér Ján Kubík.
Trenér Kubík: Jeden vyhraný zápas sezonu nedělá

Festival zaznamenal celkem 841 přihlášených filmů z nejrůznějších koutů světa. Objevily se filmy nejen z Evropy, ale i ze zemí typu Kostarika, Mali, Mexiko, Írán, Taiwan či irácký Kurdistán. Předvýběrová komise vybrala k promítání 54 filmů, které byly hodnoceny. „Hodnotím filmy nejen jako porotkyně, ale i jako pedagog. Bylo těžké vybírat. Mladá generace mě omlazuje,“ poznamenala k festivalu režisérka, dokumentaristka a další členka festivalové poroty Jana Hádková.

Kromě hlavního programu se uskutečnil i program doprovodný, který zahrnoval celkem pět přednášek týkajících se různých filmových odvětví. „Atmosféra na přednášce byla přátelská, moc se povedla. Mladým začínajícím, a to nejen filmařům bych poradil hodně trpělivosti, nějak se to naučit musí a trvá to. Jakmile to člověku nedělá radost, tak je lepší to nedělat,“ vzkázal jeden z přednášejících ale jinak rovněž střihač a držitel Českého lva Marek Opatrný.

Letošní filmový festival Kraťasy, jehož zakladateli jsou David Bumbálek a Michal Burda, se odehrával od 1. do 3. září v pelhřimovských městských sadech i na dalších místech města. Slavnostní vyhlášení výsledků završilo přehlídku v kině Vesmír.