Program začne ve dvě hodiny odpoledne na pelhřimovském náměstí vystoupením Terezy Fantové s kapelou Staff. Celá akce je poskládaná tak, aby si návštěvník mohl vybrat to, co ho zajímá. „Jako každý rok slavíme Týden pro duševní zdraví a vyvrcholí to 10. října Mezinárodním dnem duševního zdraví. Letos zároveň slaví Fokus 20 let v Pelhřimově, takže jsme se rozhodli udělat takovou větší akci,“ sdělila vedoucí organizace sociálních služeb Fokus Michaela Urbánková, která akci pořádá.

Cílem festivalu je přilákat co nejvíce lidí a informovat o tématu duševního zdraví. Na programu budou i známé skupiny. „Zvolili jsme pelhřimovské kapely jako je třeba jazzPilgrim nebo potom kapelu Efekt Band. Největším tahákem bude Klára Vytisková známá například z televize. Tato mladá dáma plná energie vystoupí se svojí kapelou v osm hodin večer,“ doplnila Michaela Urbánková.

Ilustrační foto
Hudbou a cyklovýletem oslaví svatého Václava

Na náměstí mimo hudební části programu bude možné se taky zúčastnit workshopů, mozkové posilovny či jógy smíchu. Na vlastní kůži si mohou lidé vyzkoušet také jaké to je, když nemocný člověk slyší ve své hlavě hlasy. Právě o tom, jak se takový člověk cítí, natočili pořadatelé vlastní video Na vlastní kůži.

Během pauz mezi jednotlivými vystoupeními se na pódiu objeví i různé osobnosti spojené právě s tématikou duševního zdraví. K vidění bude například výstava studentek z Brna, které formou umění přibližují různé druhy duševního onemocnění.

První ročník festivalu pořádá pelhřimovský Fokus díky osvědčené akci. „Minulý rok jsme si to vyzkoušeli na náměstí formou workshopů a hodně nás to inspirovalo právě k založení něčeho většího,“ dodala závěrem Urbánková.

Říčce Bělé v Pelhřimově pomáhali dobrovolníci.
Dobrovolníci zbavili Bělou půllitrů i podprsenky