Vstupenky stojí 200 korun. „Předem je lze kromě pokladny Domu kultury koupit i v kině v době promítání,“ připomněla Věra Sedláková z Kultury Žďár, jejíž pracovníci každý rok dechovkový festival ve Žďáře připravují. Kapely budou leckterým milovníkům lidových písniček hrát k poslechu, ale i k tanci.

„Atmosféra tam vždy bývá živá a veselá, takže věřím, že letos se návštěvníci budou bavit stejně dobře,“ řekla s úsměvem Sedláková. „Novinkou je letos třeba osoba moderátora – festival bude poprvé uvádět Jožka Šmukař, známý a populární zpěvák lidovek, ale i moderátor a také vinař,“ řekla Věra Sedláková. Jožka Šmukař, „král lidovek“, bude i zpívat a vyprávět. „A hostem bude Jan Sedlařík, novoměstský hudebník a spoluzakladatel festivalu,“ doplnila Sedláková.

Z focení modelů pro dobročinný projekt Charita je v módě.
Kdo si koupí model od návrhářky, udělá si radost a pomůže potřebným

Na festivalu zahrají a zazpívají Vacenovjáci, Poličanka, Galáni a Muzikanti z jižních Čech. Poličanka pochází z města Polička, krojovaná hudba Galáni z Přibyslavic u Velké Bíteše. Tři kamarádi a muzikanti ji založili v roce 2007, letos tak oslaví desáté narozeniny. Prvním a hned úspěšným vystoupením Galánů byl „domácí“ vánoční koncert v Přibyslavicích. První hudební nosič si nahráli k pátému výročí vzniku. Kapelníkem i uměleckým vedoucím je od založení muziky Štěpán Růda.

Krojovaná slovácká dechová hudba Vacenovjáci vznikla v roce 1976. V zahraničí hrála nejen v Německu, Rakousku, Itálii nebo ve Francii, ale i v Turecku, vydala dvacet hudebních nosičů a je třeba vítězem soutěže Zlatá křídlovka.

Vizualizace podoby velko meziříčského náměstí - vítězný návrh Davida Mikuláška a jeho spolupracovníků.
Zastupitelé ve Velkém Meziříčí zamítli návrh na přestavbu centra města

Dechová hudba Muzikanti z jižních Čech letos slaví pět let od svého založení. I za tu „krátkou“ dobu stihla natočit CD nosič, živý záznam pro Český rozhlas či dva televizní pořady Putování za muzikou s Jožkou Šmukařem. Jako první jihočeská kapela natočila silvestrovský pořad U muziky na Silvestra pro Českou televizi.