JIHLAVA – KLADNO 1:0

KONEČNÝ STAV SÉRIE: 4:3

Na první šanci se čekalo jen půl minuty, dostal se do ní kladenský kapitán Burger. I s lehkým přispěním Svobody však puk minul jihlavskou tyčku. Větší aktivitu Středočechů v úvodu pak potvrdil v 7. minutě Drtina, ale Svoboda ukryl puk ve své výstroji. Pak se připomněla i Dukla, ale střely Semana a Šidlíka šly vedle a Skořepa Cikánka nepřekvapil.

A pak to přišlo. Rytíři se dočkali své obávané přesilovky, ale gól padl do jejich sítě. Po šťastném vyhození se dostal k puku Seman a v situaci dva na jednoho uvolnil Diviše. Ten se trefil nad rameno Cikánka – 1:0.

„Nejsem typický kanonýr, moc gólů nedávám. Nějak jsem do toho bekhendem plácnul a naštěstí to tam spadlo," radoval se.

Hokejisté Dukly dostali novou krev do žil a zanedlouho mohl po zmatku, vyvolaném střelou Zemana, zvýšit Čachotský. Tečovaná střela jihlavského kapitána však skončila nad brankou. V podobných místech pak v 16. minutě skončil i pokus Semana v přesilovce.

I ve druhé třetině se před parádní diváckou kulisou hrál zajímavý hokej, brankových příležitostí však přece jen ubylo. Nejblíže ke gólu byl ve 27. minutě s chutí hrající Zeman, ale jeho střela jen zacinkala na spojnici břevna s tyčí. Minutu před druhou sirénou pak Tenkrát hledal před brankou Pekra, ale s jeho tečí si Svoboda dokázal poradit.

Hosté si byli vědomi, že musí ve třetím dějství přidat, aby pro ně sezona neskončila. To se stalo už v úvodu, ale spolehlivý Svoboda zlikvidoval pokusy Zikmunda, Drtiny i Ptáčka. Dukla si pak uvědomila, že bránit výsledek by nemuselo skončit dobře, a po pěti minutách vyrovnala hru. Neujaly se však ani šance Čachotského, dvakrát mohl rovněž rozhodnout Skořepa. Dukla však uhájila těsnou výhru i v závěrečné power-play Kladna, jež byla umocněna vyloučením Bilčíka.

„Vlastu kárat nebudu, řešil situaci tak, jak jsme si řekli před zápasem. Největší pochvalu zaslouží čtyřka, která ten závěr odmakala," ulevil si trenér vítězů Petr Vlk.

„Samozřejmě jsme všichni hrozně moc zklamaní. Měli jsme naprosto jiné cíle, ale Dukla byla prostě silný soupeř a postoupila. Rozhodlo se u nás ve čtvrtém zápase, kdy soupeř otočil zápas. Pak už bylo těžké sérii dotáhnout do úspěšného konce," posteskl si trenér Kladna Pavel Patera.

Branky a nahrávky: 12. Diviš (F. Seman). Rozhodčí: Svoboda, Kubičík – Kis, Špringl ml. Vyloučení: 3:3, navíc Cetkovský (Kladno) 10 minut, bez využití. Oslabení: 1:0. Diváci: 5 911. Třetiny: 1:0, 0:0, 0:0.
Jihlava: M. Svoboda – Kajínek, J. Říha, Dundáček, Bilčík, Šidlík, Kaláb, Půža – Diviš, J. Skořepa, Důras – Anděl, Hubáček, Jiránek – Zeman, F. Seman, Čachotský – Jergl, Březina, Danišovský. Rytíři Kladno: Cikánek – P. Hořava, J. Drtina, David Růžička, Repe, Ptáček, Kehar, Zelingr – D. Tůma, Burger, J. Kloz – Redlich, R. Přikryl, J. Strnad – Pekr, Machač, Tenkrát – Gratton, Zikmund, Cetkovský – Kubík.