Naopak Polná, Stará Říše ani Velká Bíteš ve svých zápasech neuspěly, s favority z vyšších soutěží prohrály shodně 0:3 a v poháru končí.

ŽDÍREC N. D. – V. MEZIŘÍČÍ 1:0

Ždírec měl stejně raketový nástup do zápasu jako před týdnem proti Vrchovině. Vedoucího gólu se Tatran dočkal po deseti minutách z kopačky Jana Novotného. Následně bylo třetiligové Velké Meziříčí lepší na míči, ale jeho střelecké příležitosti končili buď vedle branky, nebo je spolehlivě pochytal Bartaloš. Naopak Krubu mohl překonat Fikar, ale střelou na vzdálenější tyč branku minul. Po přestávce se čekalo, zda domácí neodpadnou fyzicky, ale bojovnost jim zůstala. Velké Meziříčí se snažilo o vyrovnání, před Bartalošem neuspěl Mezlík ani hlavičkující Simr. S blížícím se koncem hosté znervózněli a začali se upínat na výkon rozhodčího. Potom se nechal vyloučit Mezlík a ždírecký Tatran si už postup do druhého kola MOL Cupu pohlídal.

„Rozhodl náš dobrý vstup do utkání, kdy se nám podařilo vstřelit gól. Soupeř byl samozřejmě fotbalovější, ale nebezpečný byl až po přestávce. Bylo dobře, že jsme se soupeři vyrovnali i po fyzické stránce, ustáli jsme jejich šance a můžeme se těšit na dalšího kvalitního soupeře,“ řekl ždírecký trenér Martin Slavík.

„Jsem zklamaný, protože jsme měli držení míče sedmdesát na třicet. Domácí se zatáhli na vlastní vápno, vytvořili jsme si neskutečné množství šancí. Oni z ojedinělé šance dali gól. Střelecká nepřesnost nám nedovolila postoupit dál. Ždírec nechtěl hrát fotbal, zdržoval hru. To, co předvedl pomezní rozhodčí Švehla, byl vrchol sprostoty. Do poháru ani do fotbalu toto nepatří. Mrzí mě vyloučení Pavla Mezlíka, asi oprávněné, ale neudržel nervy po faulech na jeho osobu. Rozhodčí neměli vliv na naši porážku, tu jsme si zavinili sami,“ zhodnotil vyřazení meziříčský kouč Libor Smejkal.

Gól: 10. J. Novotný. Rozhodčí: Macháč. ŽK: 4:2. ČK: 0:1 (84. Mejzlík). Poločas: 1:0. Ždírec n. D.: Bartaloš – Pátek, Michalec, Kučera, Kysilko – Jiroutek, J. Novotný, Klimeš, Fikar – P. Novotný (93. Dočekal), Malinský (66. Slavík ml.). Velké Meziříčí: Kruba – Mucha, Kriegsmann, Bouček (54. Komínek), Krejčí – Dolejš, Smejkal, Šuta, Demeter – Berka (46. Simr), Mezlík.

V. BÍTEŠ – VYŠKOV 0:3

Už po půlhodině získali hosté po brankách Studeného a Koudelky uklidňující dvougólový náskok. A pro domácí mohlo být ještě hůř. Sám na branku šel Novotný, ale nedal, podobně si vedli Horváth a Studený. A autor druhého gólu Koudelka mohl své střelecké konto rozšířit hned několikrát. „První poločas byl jasnou záležitostí hostů a to, že jsme nedostali víc branek, je velká zásluha našeho brankáře Matiáška. Ale Vyškov byl v celém utkání lepším mužstvem a nás v podstatě nepustil do žádné vážnější situace. My jsme měli jen náznaky šancí, z nichž gól při troše štěstí padnout může. Třeba při několika nebezpečných hlavičkách,“ přiznal manažer domácího mužstva Jiří Mika.

Více nebezpečí hrozilo z domácích kopaček až po patnácti minutách druhého poločasu. Jenže po jednom ze závarů před vyškovskou brankou hosté podnikli rychlý brejk a Lukáš Lahodný pečetil vítězství MFK třetím gólem. „Hráči reklamovali vyškovskou ruku v jejich pokutovém území a nevěnovali se hře. Takže z toho byl protiútok, třetí gól a pak se zápas víceméně už jen dohrával. Vyškov vyhrál zcela zaslouženě,“ dodal Mika.

Góly: 19. Studený, 27. Koudelka, 78. Lahodný. Rozhodčí: Soukal. ŽK: 1:0. Diváci: 202. Poločas: 0:2. V. Bíteš: Matiášek – Pokorný, Mucha, Kudýn, Ondrák – Mrňa (86. Paprskář), Kopáček (53. Pelán), Chlup, R. Novotný – Pohl, Valsa (79. Pelikán). Vyškov: Klimeš – Praks, Rapouch, Krejčí, V. Novotný – Matocha (80. Hladký), Lahodný, Jeřábek, Horváth (46. Mica) – Studený – Koudelka.

Poprvé v historii se na Vysočině představil dospělý reprezentační výběr. Jihlava na svém hřišti v generálce na start první ligy přivítala Bahrajn.
Jihlava v generálce porazila Bahrajn

SLAVOJ POLNÁ – ZNOJMO 0:3

Domácí se druholigového soupeře rozhodně nezalekli. První půlka tak nabídla zajímavou partii, v níž měli Znojemší optickou převahu, ale šance byly k vidění na obou stranách. Exjihlavský Šamánek měl asi tu největší, ale pálil jen do tyče. Polenský David Kavka zase mimo branku. Stejně tak i hostující Njire. V závěru poločasu se vyznamenal Škočdopole, který vychytal v tutovce Šamánka.

O vítězi rozhodl úvod druhé půlky. Znojmu vyšla akce po straně a Šamánek si spravil chuť přesnou hlavičkou. Dvě minuty nato byl faulován ve vápně Cheralea a Teplý z penalty zvýšil na 2:0. I když bylo „hotovo“, Polná to ale nezabalila a vytvořila si tři slibné šance, ty ale ke gólu nevedly. Naopak Šamánek v 77. minutě pečetil postup svého týmu třetí brankou.

„I když jsme prohráli, tak spokojení asi jsme, protože jsme do poločasu udrželi hratelný stav. Hráli jsme dobře organizovaně ze zabezpečené obrany, s tím mělo Znojmo problém. Snažili jsme se o to, získávat míče a chodit dopředu, což se nám vedlo, ale musím říci, že druholigová kvalita nás nakonec převýšila. Oni dali dva rychlé góly na začátku druhé půlky, a bylo po zápase. Každopádně bych chtěl kluky pochválit, že po čtrnácti dnech trénování předvedli takový výkon. Je na čem stavět,“ hodnotí trenér Slavoje Polná Michal Lovětínský.

Góly: 48. a 77. Šamánek, 50. Teplý. Rozhodčí: Orel. ŽK: 1:1. Diváci: 334. Poločas 0:0. Slavoj Polná: Skočdopole – Haala, Kučera, Čížek, Kubec – David Kavka (55. Fadrný), Klíma – Benda, Urbánek, Holub (46. Daniel Kavka) – Hrdlička (59. Válek). Znojmo: Štěpanovský – Chereda, Svozil, Cihlář – Pospíšil (46. Hladík), Šamánek (78. Štrombach), Malár, Helísek, Javůrek – Teplý, Njire.

ST. ŘÍŠE – LÍŠEŇ 0:3

Už v 7. minutě mohl hosty šokovat Plichta, ale jeho rána orazítkovala pouze břevno. To první vážnější ohrožení domácí svatyně znamenalo vedení favorita. Čampa využil zbytečné ztráty míče a lobem překonal bezmocného Jíchu. V dobré příležitosti se pak ocitl Vodáček, jenže minul. Líšeň měla míč pod kontrolou, ovšem moc nebezpečná nebyla. A když, tak zasáhl gólman Staré Říše, nebo se jednou zatřáslo břevno. V závěru poločasu ale domácí propadli po dlouhém balonu, a po špatné malé domů zvýšil Minařík. Tentýž hráč přidal po změně stran, kdy už si hosté zkušeně hlídali postupový výsledek, třetí pojistku.

„Určitě bylo vidět, že hrají o soutěž výš. Byli kvalitní na balonu, měli dobrý pohyb, ale ani z naší strany to nebylo špatné. Bohužel jsme udělali dvě hrubky, které rozhodly. Ten výsledek je ale zasloužený, i když naši hráči mohli ze hřiště odcházet se vztyčenou hlavou,“ hodnotí kouč Staré Říše Luděk Kovačík.

Góly: 18. Čampa, 44. a 56. Minařík. Rozhodčí: Denev. ŽK: 2:1. Diváci: 200. Poločas 0:2. Stará Říše: Jícha – Ujčík, Priborský, Cipruš (46. Šmíd), Severa – Plichta, Vodáček (61. Chlumský), Hekerle, Nehyba, Kelbler – Vacek. Líšeň: Kotnour (79. Smrčka) – Bednář, Čampa, Minařík (70. Bílek), Krška – Minárčik, Zezula, Ovsepjan, Hanuš – Fall, Daněk (57. Krejčíř).