Za trestný čin ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti má podle něj být obviněnému udělen trest čtyři sta hodin veřejně prospěšných prací, zákaz držení zbrojního průkazu na dobu pěti let a peněžitá pokuta.

„Když jsme se o rozhodnutí dozvěděli, nemohli jsme tomu vůbec uvěřit. Je to naprostý výsměch. Prospěšné práce? Ty se přece dávají sprejerům za vandalství a ne člověku, který je obviněn z toho, že někoho zastřelil. Vždyť nám vzal všechno,“ zlobil se tatínek Petra Hory, Jiří Hora.

Státní zástupce Kamil Špelda podal proti trestnímu příkazu odpor. „Pokud by obviněný projevil lítost a třeba spolupracoval, dal by se zmiňovaný trest akceptovat. Ale v tomto případě tomu tak rozhodně není,“ vysvětlil Špelda.

Marie Horová o vztahu k Daliborovi po tragedii…

Soudkyni, která trestní příkaz vydala, se redaktorům Deníku včera nepodařilo zastihnout. Rodiče tehdy devětadvacetiletého Petra Marie a Jiří Horovi synovci nikdy neodpustí. „A věřte, že jsem mu to odpustit chtěla. Vždyť byl jak náš vlastní. S Petrem si moc rozuměli,“ vzpomínala se slzami v očích maminka.

Jednatřicetiletý Dalibor Hora za rodiči Petra několik dní po incidentu přišel a ke všemu se přiznal. „Plakal a tvrdil, že to nechtěl udělat, že to byla nehoda. Prý v bytě popíjeli, a když šel na záchod, uviděl zbraň na komodě. Chtěl ji uklidit, ale pistol spadla. Když ji chytal, vystřelila. Ještě mi říkal, že nemám nikdy věřit řečem, že by si to Petr způsobil sám,“ řekla Marie Horová.

„Ale potom, co jsem se dozvěděla, že to na syna hází, změnila jsem názor. V životě mu to nemůžeme prominout,“ dodala.

Petr Hora byl zasažen jednou střelou ze samonabíjecí pistole do oblasti hrudníku, v důsledku čehož na místě zemřel. Protože sátní zástupce podal odpor, bude nařízeno hlavní líčení. Daliboru Horovi tak hrozí až pětileté vězení.

Čtěte také:

Střelba v bystřickém bytě: vyšetřování se chýlí ke konci